
Mağdur müşteri nasıl olur?
Yayınlanan tarafından ecumix support team içinde GENEL · Cuma 25 Nisan 2025 · 2:30
Tags: Haberler, Bilmemek, ayıp, bilgi, öğrenme, kültür, toplumsal, normlar
Tags: Haberler, Bilmemek, ayıp, bilgi, öğrenme, kültür, toplumsal, normlar
Cehaletin Kibirli Maskesi: Kulaktan Dolma Bilgilerle Önyargının Dansı
Bilgi çağında yaşadığımız iddia edilse de, etrafımızda hala cehaletin hüküm sürdüğü, kulaktan dolma yanlış bilgilerin gerçekmiş gibi kabul gördüğü ve bu temelsiz inançların önyargılara dönüştüğü bir paradoksla karşı karşıyayız. En tehlikeli cehalet türü ise, bilmediğini bilmeyen, dahası yanlış bildiği halde bildiğini zanneden ve bu yanılgıyla hüküm kesenlerin yarattığı zehirli atmosferdir. Bu kişiler, derinlemesine araştırmadan, farklı kaynakları sorgulamadan, sadece duydukları, yarım yamalak anladıkları ya da kendi dar dünya görüşlerine uyan bilgileri mutlak doğru kabul ederler.
Bu durumun en acı sonuçlarından biri, önyargıların yeşermesi ve kökleşmesidir. Çünkü yanlış bilgiler, genellikle basmakalıp düşünceleri, genellemeleri ve ayrımcı söylemleri besler. Bir kişi, belirli bir grup insan hakkında kulaktan dolma olumsuz bir bilgiye sahipse ve bunu sorgulamadan doğru kabul ediyorsa, o gruba karşı peşin hükümlü bir tavır geliştirmesi kaçınılmazdır. Bu önyargılar, bireyler arasındaki iletişimi zehirler, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirir ve adaletsizliklere zemin hazırlar.
Gelelim sadede;
Günümüzde her yanımızı sarıp sarmalayan, olmayanı yapabilen chiptuning dehaları, yazılım işlerini kusursuzca yapabilen egzoz firmaları, eli havya tutan elektronik mühendisleri ve parası olan herkesi elektronik mühendisi ve yazılımcı yapmayı ilke edinmiş, arıza tespiti/chip okuma-yazma cihazlarını satan şahıslar mevcut.
Tabiki işini çok seven, kendi ile alakası olmasa bile müşterine bilgilendirme yapan, arızanın onarımının yanı sıra arızaya sebep olabilecek diğer etkenleride söyleyip bilgi sahibi olması gerektiğini düşünen, kendinle alakasız bir iş ile karşılaştığında bilmediği veya tecrübesi olmadığını açık gönüllükle söyleyen, iş başlamadan olasılıkları ve fiyat bilgisini baştan belirten ve sonradan masraf çıkartmayan, taşıta göre gerekli yazılımı kendisi düzenleyen ve gerekli ilaveleri yapabilen, üstü örtülü geçici çözümler yerine şeffaf net çözüm ve bilgiler sunan, çıkma yorulmuş malzemeler yerine sıfır kaliteli malzemeler kullanan ve işin hakkını sonuna kadar veren meslektaşlarımızın olduğunu biliyoruz ve gerçek hizmet anlayışının artmasını temenni ediyoruz.
Bunun yanısıra, taşıtlarını A'dan Z'ye bildiklerini, her arızayı kendilerinin dahi yapabileceklerine inanan ama nedense servis ve ustalara gelmeyi tercih eden bir kısım bilir kişiler'de yok değil. Bu kişiler yapılan işlemlerin tutarından tutunda, nasıl yapılması gerektiğine ve hatta kimin o işi yapması gerektiğine dahi kararlar verebilen kişiler. Her şeye hakim olmaları, her konuda bilgili olmaları, en son neyi duydularsa onu gerçek kabul ederek hayatlarına devam etmeleri en büyük özellikleri.
Herhangi bir bilginiz yoksa, sadece paranız var diye veya o sermayeyi bulabiliyorsunuz diye, gözünüzde büyüttüğünüz o işe girmeyin.
Başkalarının dolduruşuyla bilmediğiniz işe girmeyin.
İşi bildiğinizi düşünüyorsanız, kendi işinizi
Gerçek işiniz neyse onu yapın. İşiniz değilse "getir bir bakalım" demeyin.
Hangi markalara ve modellere , hangi konularda hizmet veriyorsanız açıklıkla söyleyin.
Başka şahıslara/firmalara yaptırmak zorunda olduğunuz hizmetleri kendiniz yapmışsınız gibi söylemeyin.
Uzaktan bağlantı ile chiptuning hizmeti veriyorsanız, sonrasında doğabilecek hataları müşterinize bildiriniz.